Sund – Tove Folkesson UTKAST

Jag hittade detta inlägg i mina utkast, en början till en recension av Sund av Tove Folkesson. Jag vet inte riktigt när jag började skriva det, det var länge sedan jag läste den så jag kommer varken ihåg vad den handlade om eller vad jag tyckte riktigt, och jag hade inte kommit så långt. Jag hade bara samlat massa citat, men de känns ändå värda att publicera.

”Jag nickade och lade mig på golvet för att inte tappa guldet som flöt i bröstkorgen.
Det här ska jag spara, tänkte jag. Fast jag visste inte hur man gjorde.” (122)

”Försökte spela gitarr. Försökte spela piano. Men orden lade sig bara platta på tangenterna, flöt ut längs sidorna och ned på golvet, mellan tiljorna och kanske vidare ned i jorden. Jag visste inte om de var smuts eller näring för planeten. Jag visste bara att de var helt döda.” (150)

” – En gång hittade jag en groda som hette Larsson. Jag byggde ett hus åt Larsson. Och lärde honom hela det svenska alfabetet. Vi tränade. I dagar, månader, år faktiskt. Jag tror det var när Larsson var på P som jag blev sjuk. Fick körtelfeber. Jag låg i mitt rum och svettades, trodde att tapetblommorna skulle äta upp mig. Det var den dagen Larsson dog. Han hade satt P i halsen.” (153)

” – Du måste vara mer exakt, sa Marja, att skriva poesi är inte att komma på en massa flummiga grejer. Det är att vara totalt närvarande. Exakt i varje stavelse.” (165)

”Förnuftet låg i en liten låda under mitt skrivbord. Kanske skulle jag använda det en dag, men den dagen var inte idag, definitivt inte.” (175)

Jag tror att det var för språket jag skrev av alla dessa citaten, för att det finns något som gör att man vill läsa mer, ha mer. Sund är kanske inte en bok man ska läsa för att läsa, utan en bok man ska läsa för att själv börja skriva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s