Linn Ullman – De oroliga

För några dagar sedan tipsade jag om att De oroliga av Linn Ullman finns att lyssna på i Sveriges Radios app och diverse podcastappar genom Radioföljetongen. Idag har jag lyssnat klart på den och tipsar därför ännu mer om den.

Det är 30 avsnitt som är 20-30 minuter långa, och uppläsaren gör ett fantastiskt bra jobb. Boken innehåller inspelningar mellan huvudpersonen och huvudpersonens far, och i uppläsningen är det två personer som läser replikerna, vilket gjorde väldigt, väldigt mycket. Det är även musik med i uppläsningen, både i början och slutet av varje avsnitt men också då och då i mitten. Jag älskade den här berättelsen, men jag är ganska säker på att jag inte skulle uppskattat den lika mycket om jag läst den i bokform och gått miste om den fantastiska musiken och de två rösterna.

Den hoppar väldigt mycket i tiden, men den är aldrig förvirrande och på något vis rör den sig trots det alltid framåt. Det är huvudpersonen själv som berättar, ibland i jag-form och ibland pratar hon om sig själv i tredje person. Huvudpersonen som barn är en sådan karaktär jag bara vill krama om. Hon har diverse tvångstankar, drömmar, hon saknar, längtar och man vill bara vara DÄR för henne. Jag kan inte riktigt uttrycka mig, jag är fortfarande lite euforisk trots att boken faktiskt är slut och jag inte kommer läsa mer om dessa fantastiska människor.

Jag blev så kär i den här boken. Jag förstår verkligen varför den har blivit så populär, det känns som att alla läser den nu eller redan har gjort det. Jag brukar vara lite tveksam till såpass geniförklarade böcker men här förstår jag det verkligen. Trots att radioföljetongens beskrivning av boken ”en roman om en barndom och uppväxt” inte låter sådär väldigt rafflande är det precis så det är, den är en roman om en barndom och en uppväxt. Den är dock väldigt mycket bättre än vad man kan tro av den beskrivningen.

Jag ska sluta pladdra nu, om jag ändå inte ska ska skriva något vettigare, jag vill bara avsluta med att säga att jag inte är förvånad om jag går och köper den fysiska boken om ett tag, bara för att jag vill veta att jag äger den.

Om man på något sätt fortfarande skulle vara tveksam, finns här en länk till spellistan med alla låtar som spelas upp i programmet, varav de flesta är fan-tas-tis-ka.

Varsågod för tips mina vänner

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s