Så läser jag böcker

 1. Att välja bok
  Jag läser bokbloggar, jag kollar på booktubers, följer folk på instagram med bra boksmak, köper böcker med fina omslag på second hand, är ofta på biblioteket och letar efter böcker samt spanar i bokhandlar, på nätet såväl som i butiker och där finns ett överflöd av böcker jag vill läsa. Jag har dessutom koll på vilka böcker jag har läst och gillat, och kan därför hålla utkik efter uppföljare eller andra böcker av samma författare. Jag har med andra ord ingen brist på nya böcker att läsa.
 2. Att hinna läsa bok
  Man har väldigt mycket mer tid på sig att läsa än vad man kanske tror. När jag inte har lediga dagar och bara kan sätta mig ner och läsa nån timme då och då ställer jag klockan en kvart tidigare och läser den kvarten innan jag stiger upp, eller läser innan jag ska somna. Jag läser på bussar och tåg, när jag har håltimme eller lite rast, som en paus när jag pluggar eller lugna stunder på jobbet. Det är viktigt att komma ihåg att man inte måste läsa flera timmar åt gången, utan att man kan ta upp en bok även om man vet att man bara kommer hinna läsa i sju minuter, likväl det som att ta upp telefonen.
 3. Under tiden 
  Beroende på vad för typ av bok jag läser gör jag det på olika sätt. Om det är poesi eller en mer språkdriven bok där jag gillar många meningar eller formuleringar stryker jag under i boken med en blyertspenna, förutsatt att det är min bok. Om det är en biblioteksbok skriver jag av alla citat jag vill spara i en separat anteckningsbok. Om det mer är scener eller passager jag tycker om och kommer vilja läsa igen sätter jag en liten lapp i kanten vid sidan så jag lätt hittar tillbaka. När jag läser en bok för skolan sätter jag alltid lappar på det som jag tror är viktigt och kanske kommer behöva referera till, läsa om eller ta upp i en diskussion. Det kan vara nyckelscener, ledtrådar eller en presentation av en viktig karaktär. Det kan också ha med språket att göra.
 4. Efter bokens slut 
  Efter att jag läst ut boken skriver jag alltid in den i min läsdagbok. Det är ett helt vanligt block med olinjerade blad och jag skriver ner titel, författare, datum jag läst ut boken och ofta något kort om vad jag tyckte. Vissa böcker skriver jag även in i en annan anteckningsbok, som är som en mer detaljerad läsdagbok med citat, exempel på varför jag tyckte om boken, saker jag vill lära mig och använda när jag själv skriver etc. Här skriver jag även av hela dikter jag tycker om och vem som har skrivit den så det är lätt att hitta tillbaka till den.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s