Sommarprat: Richard Tellström

Richard Tellström var ingen jag hade hört talas om, och när jag läste beskrivningen såg jag att han var måltidsforskare och etnolog. Jag såg sambandet att måltid bör betyda att han skulle prata om mat, och eftersom jag älskar både mat (som Tellström förklara i sitt sommarprat, vi äter inte för att överleva; vi äter för att leva) och sommarprat och blev nyfiken på om måltidsforskare var ett riktigt yrke och isåfall vad tusan en sån sysslar med på dagarna, lyssnade jag medan jag väntade på kunder på jobbet.

Andra sommarprat jag verkligen tyckt om iår har varit Negra Efedic, som pratade en del om hur det är att vara flykting från det forna Jugoslavien, hur det är med krig, hur hon upplevt rasism. Ann-Helen Laestaduis som pratade om samer och allt det hemska som vi har utsatt dem för och som vi väldigt gärna glömmer bort och väljer att inte låtsas om, det förbjudna språket, nomadskolor och Kirunas flytt. Richard Tellström pratar inte om politik, om man bortser från när han pratar om sambandet mellan vilket parti man röstar på och vilket bröd man äter till frukost förstås, han pratar inte om rasism, inte om feminism, inte om folkmord, inte om misshandel, inte om förlorade språk, nämner aldrig ”en inre Zlatan”. Han pratar om mat, och jag lyssnar fascinerat på vartenda ord han säger.

För er som liksom jag inte visste detta, är det han som har varit med och tagit fram recepten och maten till programmet historieätarna. När jag fick veta det (han nämner det i programmet) blev jag ytterligare lite mer alert, då har jag någonting att förankra honom i, något känt och välbekant som jag redan vet att jag tycker om.

Jag tror verkligen inte man behöver vara intresserad av mat för att uppskatta hans sommarprat. Eller rättare sagt, jag tror inte man behöver veta om att man är intresserad av mat. Så länge du är människa är mat något essentiellt och därmed kan du lyssna. Han pratar om mat i olika kulturer och hur mat är en fantastiskt viktig kulturform, han pratar om det svenska fikat och att det bara är här i Sverige man äter pizzasallad, han pratar om att vi nästan inte alls hämtar in ny mat från invandrare som kommer till Sverige utan att vi hämtar nya mattraditioner från länder vi anser vara viktiga. Vi fick t.ex. inte kinamaten från Kina.

Ytterligare en orsak att lyssna är såklart att tjusningen med sommar i p1 är att man inte ska känna igen särskilt stor andel av namnen på listan, men lyssna ändå och upptäcka och lära sig saker man inte skulle gjort utan p1. Jag som är ganska kräsen med röster när det gäller radio, ljudböcker och podcasts hade inga problem med Richard Tellström, han var mysig. Punkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s